Reservation

Hoe het begon

Bijna 12 jaar geleden kregen drie jonge ondernemers de kans om een culturele broedplaats op Overstad te creëren. Het concept groeide uit tot een succesvol horecabedrijf met ruim 30 medewerkers. Ook wonnen zij de prijs voor Onderneming van het Jaar, iets waar ze erg trots op zijn. Sinds 2020 is sociale ondernemer Ron Koppies aan het roer. Hiermee krijgt het stadsstrand niet alleen een culturele en sportieve invulling, de maatschappelijke rol wordt ook steeds belangrijker.

Als rasechte Alkmaarder vind ik het geweldig om met De Kade bezig te zijn. Zelf ben ik een beetje een rupsje nooit genoeg. AIs er iets niet is, dan creëren we het toch gewoon? Soms moet je het gewoon doen. Met De Kade wil ik graag een laagdrempelige, gezellige plek creëren waar iedereen zich welkom voelt.

 

Sociale functie

‘Ik ben zelf van Kopzorg, inmiddels uitgegroeid tot zo’n 60 medewerkers. Ik werk veel met kinderen en jongeren met autisme. Wij zijn o.a. verantwoordelijk voor het oprichten van de Kinderkookcafe’s zoals Autstekend en de dagbesteding. Zo krijgen wij ook regelmatig verzoeken van restaurants voor jongeren die daar werkervaring kunnen op doen. Hoe leuk is het dat ik nu ook gewoon zelf jongeren een plek kan bieden bij Stadsstrand De Kade.’

Inmiddels is vanuit Stadsstrand De Kade de sociale maandag ontstaan waarin jongeren met autisme leerwerkervaring op kunnen doen. Ook hebben we een Autstekend klusteam en een First Dates concept voor jongeren met autisme. Afgelopen zomer hebben geëxperimenteerd met een peuterochtend in samenwerking met het Opvoedcafé. Dit willen we komend jaar verder gaan vormgeven waarbij we ook de nadruk leggen op ondersteuning rondom opvoedkundige vragen, gezonde voeding en beweging.

Kunst en cultuur

Vanuit een stimulerende, faciliterende en versterkende visie proberen we een aanvulling te zijn. Op cultureel gebieden streven we naar een aanvullend programma ten opzichte van de rest van de stad. Zo bieden we organisaties als Zondeval ruimte om aanstormend muziek talent te presenteren, organiseren we tweejaarlijks een pianoconcert en laten we bezoekers kennis maken met andere culturen tijdens de reeks ‘Vakantietijd: op reis naar…). Vanuit een stimulerende, faciliterende en versterkende visie proberen we een aanvulling te zijn. Op cultureel gebieden streven we naar een aanvullend programma ten opzichte van de rest van de stad. Zo bieden we organisaties als Zondeval ruimte om aanstormend muziek talent te presenteren, organiseren we tweejaarlijks een pianoconcert en laten we bezoekers kennis maken met andere culturen tijdens de reeks ‘Vakantietijd: op reis naar…).

Duurzame doelen

Sinds 2019 werken we samen met de Innovatieraad Alkmaar aan 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) geformuleerd door de Verenigde Naties om de wereld beter achter te laten. Om deze doelen te kunnen realiseren is het extra belangrijk dat we samenwerken met goede partners. Wij kiezen onze samenwerkingspartners zorgvuldig uit en kopen graag lokaal in. Onze keukenmedewerkers gaan gericht voedselverspilling tegen en we worden steeds beter in het recyclen (al valt er nog wel veel te winnen).

 

Table Booking